Vegan lemon pasta

Serves 3-4

AI illustration from dalle-mini since I couldn’t bother finding any pictures myself!

(scroll down for Finnish)

Shopping list:

One package (around 300g) of your favorite vegan protein. Chicken-like proteins work the best for this dish. Tofu is great.

A drizzle of oil

1 small onion, chopped

A pinch of cayenne pepper

2 dl of oat cream

1 tbsp of vegetable broth

1/2 tbsp of turmeric

3-4 crushed garlic cloves

1-2 tsp of grated ginger

2 tbsp of lemon juice

2 tbsp of honey

2 dl of plain oat yogurt (preferably Turkish)

Salt

About 200g of pasta. Use gluten free pasta to make the dish gluten free.

Fresh herbs

Parmesan or pecorino (this makes it non-vegan, beware!)

Instructions:

Cook the protein beforehand, don’t season strongly.

Chop the onion and sauté it over low heat until softened.

Add the protein and cayenne pepper.

Mix in the cream and broth.

Let the sauce simmer for a moment. In the meantime, you can start boiling water for the pasta.

Add turmeric, garlic, ginger, lemon juice, and honey. Continue to cook over low heat. Finally, add oat yogurt and salt to taste.

Mix the sauce well into the drained pasta.

Serve the dish on deep plates and sprinkle grated cheese on top.

Garnish the servings with parsley or other fresh herbs.

Finnish:

Paketti härkäpapusuikaleita (esim Beanit)

loraus öljyä

1 pieni sipuli pilkottuna

ripaus cayennepippuria

2 dl kaurakerma

1 rkl vegefondia

1/2 rkl kurkumaa

3-4 murskattua valkosipulinkynttä

1-2 tl raastettua inkivääriä

2 rkl sitruunan mehua

2 rkl hunajaa

2 dl maustamatonta kaurajogurttia (mieluiten turkkilaista)

suolaa

noin 200g pastaa

tuoreita yrttejä

parmesania tai pecorinoa

OHJEET:

Pilko sipuli, paista miedolla lämmöllä kunnes kuullotettu.

Lisää suikaleet sekä cayennepippuri.

Sekoita joukkoon kerma ja fondi.

Anna kastikkeen kypsyä hetki.

Tässä välissä voit laittaa pastaveden kiehumaan.

Lisää kurkuma, valkosipuli, inkivääri, sitruunan mehu ja hunaja.

Jatka kypsennystä hiljaisella tulella.

Lisää lopuksi kaurajogurtti ja suolaa maun mukaan.

Sekoita kastike hyvin valutetun pastan joukkoon.

Tarjoa ruoka syviltä lautasilta ja ripottele päälle raastettua juustoa.

Koristele annokset lehtipersiljalla tai muilla tuoreilla yrteillä.